Racerapport Saltsjöloppet

Saltsjöloppet kördes lördag 8e september. Redan i torsdags dök farsan upp med ekipaget. Vi hade inte så mycket att förbereda, det mesta var i ordning. Men det känns ändå bra att ha lite extra tid och hinna testköra en sväng.

 

1_kaffe

Franco på Fratelli bjöd på kaffe!

 

På fredag efter lunch sjösatte vi båten hemma i Västerås. Ett par nya propellrar hade vi att testa, men ingen passade oss. Vår nya motor vill ha helt annan utväxling och andra propellrar än vad vi är vana vid, så det är mycket propellertestande just nu! Allt var i ordning och båten var tankad, så vi åkte hem och tittade en extra gång på sjökorten.

2_innan_race

Helt raceklart! Provkört, tankat och tvättat. Så ska det vara.

 

Lördag morgon – framme i Dyvik klockan 8. Jag förberedde båten för besiktning och sjösättning medan farsan knappade in den hemliga delen av banan som vi fick reda på när vi checkade in på morgonen. En kort provtur och vi var helt klara för race!

 

Klockan 13:30 – RACE! Starten blev något uppskjuten för att några stora finlandsfärjor skulle passera – det gjorde ju ingenting, svallvågorna är enorma. Vi var bra med i starten och tillsammans med Z-55, Fredrik Sjölander/Johan Rimér, åkte vi jämsides första sjömilen. Sedan var Sjölander snabbare fram till första kontrollen i Skärgårdsstad. Vi fortsatte på en andraplats runt andra och tredje kontrollen, men blev sedan omkörda av Z-161 Marcus Friberg/Benny Johansson.

Vid fjärde kontrollen kör ettan och tvåan fel och måste vända om! Vi tar över ledningen! Perfekt väder för oss hela norra benet upp till Ljusterö färjeläge och runt ön som vi rundar. På väg ner mot målet har jag solen i ögonen, men mitt kromade visir på Stilohjälmen från Sellholm gjorde att jag såg perfekt. Runt oranga bojen vid start/mål – och det första varvet var avklarat!

Varv två! Vi får till ett bra varv med fint flyt. Nu hittar jag bättre och svängarna går fint runt öar och bojar, men det blåser upp och blir grövre sjö på de öppna delarna av banan. Konkurrenterna knappar in.

Varv tre! Mera vind och svallvågor från andra båtar gör att vi tappar fart. Vi tappar tyvärr mer fart än konkurrenterna och blir omkörda. Först av Sjölander och sedan av Friberg. Hänger på i Fribergs kölvatten och vid rundningen efter färjeläget har vi knappat in och ligger bara 50 meter efter! 2 sjömil kvar till mål – och det lugna vattnet passar oss bättre. Halvvägs till mål kan vi pressa oss förbi Friberg och vi är uppe på andraplatsen! Sjölander gasar friskt och hoppar så högt i vågorna att jag såg fötterna på dom!

I mål skiljer 7 sekunder mellan oss tre – snacka om tight racing! {jcomments on}

 

V-150
1 Z-55 Fredrik Sjölander Johan Rimer körtid: 01.02.51,2  Snittfart 59,2 knop
2 Z-131 Anders Block Lasse Block 01.02.54,2 59,1 knop
3 Z-161 Marcus Friberg Benny Johansson 01.02.58,2 59,1 knop
4 Z-70 Jesper Häggkvist Linus Johnson 01.03.41,2 58,4 knop
5 Z-118 Thomas Johansson Seth Karlström 01.04.57,2 57,3 knop
6 Z-165 Krister Gahmberg Roger Hjelte 01.07.30,2 55,1 knop

 

Tack till alla båtkompisar för god fight! Va’ kul vi hade – avslappnat och god stämning i depån! Och tack till tävlingsledningen för en bra arrangerad tävling med kul bana – vi kommer tillbaka nästa år.

 

Fotograf Peter Pickla var förstås på plats.

120908_offshore-1232

Pickla är helt makalös på att ta bra bilder. Titta in på hans hemsida!

 

Kjell Holtenkrans är också vass med kameran! Han knäppte dessa fartfyllda bilder.

z131_1_1a

Saltis_2012_Block

z131_4_1a

 

Tack Kjell!

 

Hälsningar

Anders Block

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *